03 juni 2009

Så in i helvete med vuxenpoäng

Igår skrev Anna och jag kontrakt på ett radhus. Sug på den, RADHUS!? Jo det är faktiskt sant. Vi har under den senaste tiden känt att vi inte riktigt får plats på våra 55 kvadrat, även om vi trivs i själva lägenheten. Vi har därför kollat på större boenden men egentligen aldrig siktat in oss på just radhus. Men för en dryg vecka sedan så gick vi på en visning och både jag och Anna kände att det är ett natruligt nästa steg att ta. Vi har varit tillsammans i sex år och har under den tiden bott på samma adress. Först på 35 kvadrat i ett par år och sen, i vår nuvarande lägenhet på 55 kvadrat i fyra år.

Vi stannar kvar i tokstan men byter kanalsida och kommer från och med den första juli(här är det snabba bud ...) bo på Dalahagavägen 11 i Karlhov. Ett rätt så anonymt och litet område(ett av Södertäljes minsta faktiskt) där det mest bor pensionärer. Men det blir det som sagt ändring på nu. Radhuset är byggt i engelsk stil och har tegelfasad, vilket kanske inte är det vackraste, men kräver nästintill inget externt underhåll. Våttrummen, i detta fall ett badrum, en toalett och en tvättstuga är alla nyrenoverade, vilket för oss kändes viktigt. Huset var varudeklarerat, vilket innebär att en besiktningsman gått igenom det och han fann nästan inga brister på fastigheten. De brister han fann var av mindre dignitet och inget som kräver kostsamma och akuta renoveringar. Visst komemr vi behöva göra om en hel del, men det är mest genom målning och tapetsering, så överlag känns den biten jättebra.

Jaha, då var man inne i bolånekarusellen precis som alla andra. För oss innebär detta självfallet ökade månadskostnader, men vi räknar ändå med att kunna ha en mycket låg månadskostnad i relation med de flesta andra i samma situation. Nu "får" vi 2.5 gånger så stor yta (90 kvadrat + 45 kvadrat biyta, som i detta fallet är en källare med tvättstuga och gillestuga) och ett modernare boende än vad vi tidigare haft. Vitvarorna är nya och stadsnät indraget, vilket också innebär standardökning mot vad vi tidigare haft. Vi kommer också få en egen liten(jäkligt liten vill jag lova) tomt där man kan grilla och ha ett litet grönsaksland och på husets framsida har vi en liten uppfart där man får plats med bilen och ett litet cafébord för morgonsol. Till nackdelarna hör att vi kommer ha längre till centrum (där jag ändå mycket sällan befinner mig) och en kilometer längre till pendeltågsstationen. Detta kompenseras dock till viss del av att vi har mycket god busskommunikation, med 6-8 bussar/h. Sen måste jag erkänna att vårt nya boende inte är lika charmigt som det vi har idag, men totalt sett känns allting väldigt bra och vi ser båda fram emot inflyttningen som alltså redan sker den första juli. Ingen längre semester med andra ord :-)

6 kommentarer:

Markus Bottner sa...

Grattis till er båda!

Anonym sa...

KUUUUUL! Grattis grattis!

Anonym sa...

Supergrattis! Hjälper självklart till med flytten!

/Mange

Anonym sa...

/Mange N ska det vara.

Fisso sa...

Vuxet som fan!
Grattis!

Anonym sa...

Va´kul! Radhus är inte dumt alls, säger en som vet. Och, som min gubbe alltid sagt, man ska inte ha större trädgård än att ens hustru klarar av att sköta den. Önskar er båda lycka till med förestående omplantering (vits!). /BL