08 juni 2009

Det gick som väntat

VALRESULTAT EU-valet 2009
Socialdemokratiska Arbetarepartiet: 24,6 %
Moderata Samlingspartiet: 18,8 %
Folkpartiet liberalerna: 13,6 %´
Miljöpartiet de gröna: 10,9 %
Piratpartiet 7,1 %
Vänsterpartiet 5,6 %
Centerpartiet: 5,5 %
Kristdemokraterna: 4,7 %
-------------------------
Junilistan: 3,6 %
Sverigedemokraterna: 3,3 %
Feministiskt initiativ: 2,2 %
Övriga: 0,2 %


Det gick ungefär som väntat i EU-valet, med ett undantag och det var FP. Jag har inte sett storheten med Marit Paulsen och hade därför inte förväntat mig den stora framgång som partiet nu fick. Tydligt är att FP tog röster av av Moderaterna (gissningsvis 3-5%= som gjorde ett sämre val än väntat. Valets andra stora vinnare är MP som tog röster av S, V och kanske även Centern. Piratpartiet kom upp i 7.1% vilket var ungefär som väntat, men vilket självfallet är en stor framgång för detta enfrågeparti.

Om vi går över till förlorarna så kan vi där räkna in V som tappar ett mandat genom att tappa över hälften av sina röster gentemot valet för fem år sedan. Detta kan nog till stor del förklaras med att man förlorat röster till MP och FI som ju delar samma frågor som V, men med starkare kandidater och bättre profilering än V hade denna gång. Även SD måste ses som förlorare då de inte nådde upp till 4% och blev därmed utan mandat i EU-parlamentet. Troligvis på bekostnad av PP. Junilistan åkte inte helt oväntat ut, även om man inte var långt från de i sammanhanget så viktiga 4%.

Centern och KD gick ungefär lika dåligt som förväntat men behöll båda sina mandat i EU-Parlamentet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt med grön seger

Per och Lotta sa...

Och jag kryssade Marit för jag tror på riktigt att hon är en ärlig person. Dessutom var hennes TV4-reklam så grymt bra tycker jag.
Förresten, det regnar i Blekinge.
//Lotta