05 maj 2009

Friskolor - inte en helt lyckad reform


Friskolereformen skulle främja mångfald och samtidigt ge elever och föräldrar större rätt till valfrihet. Blev det så. Om inte, vem fick betala priset?

På vissa platser har detta säkert fungerat, men när det primära i en friskola blir att få dit "rätt" elever (bara muslimska barn, bara judiska barn, bara wizkids, bara antroposifiska barn, osv) blir det fel. Det liksom urholkar samhället i ett ännu tidigare stadie än innan friskolereformen 1992 (som efter det förövrigt blivit ännu mer liberal och marknadsanpassad i sin lagstiftning).

Visst kan jag se hur föräldrar tänker då de ex. vill stimulera sitt matematisk duktiga barn på ett bättre sätt. Eller de föräldrar som vill att sitt barn redan i årskurs sju ska lära sig företagsekonomi och entreprenörsskap. Men vad händer med samhället och de barnen som inte sticker ut? Jo det som händer är att vi får en ännu större uppdelning mellan rik och fattig, mellan akademiker och icke-akademiker, en större klyfta mellan invandrare och svenskar, osv. Exemplen på ökade klyftor kan göras många. Jag vill inte, att "valfrihet" ska innebära att vi kommer längre i från varandra. Visst fattar jag att den kommunala skolan inte alltid är optimal, men jag tror ändå att det är den skolan(eller en statligt finansierad skola), den gemensamma skolan som vi bör utgå i från, när vi bygger vårt framtida skolsystem.

Ett nytt problem med våra friskolor, som lyftes fram senast igår, är det faktum att färre och färre friskolor satsar på skolbibliotek. Detta kan tänkas bero på att man hellre ser att pengarna hamnar i friskoleägarnas fickor som vinst istället för att de investeras i kunskapsbanker som skolbibliotek. Ett följdproblem till detta blir att de kommunala biblioteken, på de platser där friskolor utan skolbibliotek finns, urholkas och töms av eleverna från skolorna som ju måste läsa de böcker som ingår i bland annat svenskundervisningen. Jag tycker det känns lite som att de som äger dessa friskolor vill ha kakan, samtidigt som de äter upp den.

Friskolor ... njae. Jag är skeptiskt.

Intressanta artiklar i ämnet från DN.se
Angående friskolors brist på skolbibliotek:
http://www.dn.se/kultur-noje/friskolor-sparar-in-pa-skolbibliotek-1.564053
Angående ägarnas vinst i friskolor:
http://www.dn.se/opinion/debatt/tre-av-fyra-vill-stoppa-agarnas-vinst-i-friskolor-1.829307

*Bilden är lånad från Lerum.se

4 kommentarer:

Anonym sa...

Alla friskolor är inte så som du beskriver men visst fins det säkert rötägg.

Borv sa...

Självfallet finns det friskolor som fungerar jättebra. Men vi får se upp så att det inte blir ännu mer vinstintresse och ännu större segregering i de friskolor vi har idag.

Walle sa...

Intressant att höra vad vår vän kommer att säga i ämnet nu när han kommer se dem från insidan. Sist jag hörde honom beröra ämnet (på F:s svensexa) så var han milt sagt inte övertygad om friskolornas förträfflighet.

Men - tidera förändras och våra åsikter med dem. Själv är jag försiktigt positiv.

Borv sa...

Ja vår vän är en konstruktiv kritiker till friskolan i allmänhet och det tror jag kan vara riktigt positivt nu när han går in som ledare för just en friskola.