14 april 2008

När passerades gränsen

Igår erkände då den 42 årige lastbilschauffören mordet på tioåringen från Stjärnsund. I och med erkännandet så erkände mördaren även ett äldre, tidigare olöst mord, även det med sexuell karaktär. Jag ställer mig frågan, när slog det över för den här mannen. Har han alltid haft sexuellt skev syn på sex och på kvinnor, på andra människor, eller har det slagit över någon gång, och vad är det då som gjorde att det "slog över"? En annan gräns som man undrar när han passerat är den från att misshandla, våldta och ofreda till den att begå mord. Nu är det då känt att denne man mördat tidigare, och då ställer man sig frågan, när blev han en mördare? Var det i och med det gamla mordet han erkände igår, eller var det tidigare än så. Man ställer sig också frågan: Vad har han begått för brott mellan dessa mord? Då han var lastbilschaufför till yrket så kan han mycket väl agerat precis var som helst i landet, ja kanske i hela Europa.

Det som fällde mannen var två fotografier tagna av en tillfällighet minuten innan mördaren mötte tioåringen. Frågan är om man hade haft något annat att gå på om inte denna person provat sin nya kamera, just där och då? Det är en otrolig tillfällighet och jag känner bara till ett fall där slumpen/tillfälligheterna varit mer extrema. Fallet jag tänker på är när en fiskare får Lasermannens pistol på kroken då mannen som fiskade stod på Lidingöbron. Detta var helt avgörande i den utredningen precis som dessa fotografier ledde till att den 42-årige lastbilsschauffören kom in i utredningen, och slutligen erkände.

Det som hänt är extremt tragiskt, och priset man betalat för att få fast denna (serie?)mördare var högt. Jag lider med tioåringens föräldrar, vänner och släktingar.

Inga kommentarer: