27 oktober 2009

Uppseendeväckande, intressant och oroväckande

I den senaste väljarbarometern, signerad United Minds får de rödgröna en rätt klar majoritet, 48% av väljarsympatierna mot borgarnas 41,4%. Men det är ändå inte det som i mina ögon är mest anmärkningsvärt utan det är Sverigedemokraternas ökade väljarstöd, partiet är fjärde största parti i undersökningen med sina sex procent. Ett rekordresultat för detta uppseendeväckande parti. Varför denna uppgång och vilka är det som bytt parti? Jag skulle gissat på att det var soffliggare, sossar och moderater och det är delvis riktigt. Men anmärkningsvärt är att ungefär hälften av SD´s nya supporters (sen partiet gick från tre till sex procent) kommer från Moderaterna, medan en fjärdedel kommer från sossarna och en fjärdedel från övriga borgerliga partier.

Detta kan självfallet bero på flera faktorer och den kanske mest troliga är i mina ögon att Moderaterna upplevs närma sig den politiska mitten, vilket lämnar högerflanken öppen. Om det nu är så att alla partier, både till höger såväl till vänster närmar sig mitten, lämnas självfallet utrymme för extremistiska partier av SD´s slag. Därför kan man se det som av extra stor vikt att vi i Sverige har tydliga inomparlamentariska höger och vänsterpartier.

SD´s goda reslutat till trots får de inte den vågmästarroll man så gärna strävar efter då S, MP och V tillsammans är större än vad alliansen och SD tillsammans är.

Inga kommentarer: