17 oktober 2009

Populistiskt och oroväckande

Igår tog Sverigedmeokraterna (SD) kanske ett steg närmre riksdagen. Vid sitt partikonvent, som de kallar Landsdagar levererade den slipade och välsmorde (återvalde) partiledaren Jimmie Åkesson fler lösningar på de sanningar som han menar att våra etablerade partier blundar för. Som vanligt var det invandrarna som fick den största slängen med sleven, men även brottslingar (samt fd. brottslingar) hamnade i blickfånget. Det tjatades om för höga ersättningar till äldre invandrare som inte arbetat en dag i Sverige samt om ett register för sexualbrottslingar, "för att skyda våra barn", som man uttrycker sig. Och det är inte konstigt att det är dessa frågor man använder sig av, då dessa, som Lena Melin (Aftonbladet) uttrycker så väl, spelar på vår medfödda osäkerhet.

Jag har (och säkert ni som läser detta) på flera arbetsplatser hört kollegor och chefer beklagat sig över att "mångfalden inte fungerar" och att "invandrarna har det för bra". Det är dessa personer, oavsett om de är sossar eller moderater, som Jimmie Åkesson vill nå fram till med sina "raka" budskap. Samma personer tilltalas av löften som hårdare straff och hårdare tag mot våldsbrottslingar, även om forskning i stort sett ensidigt pekar på att hårdare straff inte leder till minskat våld i samhället. Det finns all anledning att vara på sin vakt. Det värsta är att det finns en stor risk för att SD kommer lyckas. Det som i dagsläget talar för partiet är tre punkter.

1.) Lågkunjunkturen slår hårt mot potentiella SD-väljare, vilket skapar starka missnöjesväljare
2.) Jimmie Åkesson både ser ut som och agerar (i de flesta fall) som en etablerad politiker
3.) Många kan känna igen sig i det SD uttrycker, då man spelar på vår rädsla och vår medfödda osäkerhet.

Därför är det av största vikt att ni vågar ta diskussionen med människor ni möter som uttrycker åsikter som tangerar Sverigedemokraterna. Ta ner ämnet och avdramatisera det. Använd fakta och gärna egna exempel för att levandegöra motsatsen. Det brukar fungera eller i alla fall öppna upp för reflektion. Och kanske, kanske kan det räcka. Måtte inte populismen segra i nästa års riksdagsval.

1 kommentar:

KH sa...

Alla partier är väl mer eller mindre populistiska, men det känns extra oroväckande när ett parti som SD vinner mark genom sina löften.Hoppas bara att inget av blocken vill samarbeta med dem om de nu tar sig in.