27 november 2009

Svinigt bra gjort!


Perfekt tajmat precis lagom innan juletiden tar fart på allvar publiceras bilder och filmer på vanvårdade grisar från ett flertal grisgårdar runt om i Sverige. All media hänger på och nyheten slår med full kraft mot kött- och charkindustrin. Bönderna har inget försvar utan står med sina hängselbyxor neddragna till knäna och det känns inte mer än rätt. Någon krönikör försökte häromdagen ifrågasätta djurrättsalliansens metod, att bryta sig in och filma djuren utan tillåtelse från ägarna. Taffligt och tamt säger jag om den kritiken, då detta aldrig annars hade uppdagats, för vad hade hänt om man först frågat grisbonden ... hmm kanske hade han (för det är flest män) då städat undan döda kultingar och stympade suggor, och allt hade fortsatt precis som vanligt.

Den senaste nyheten kom idag och förutom att ett flertal grisgårdar fått stänga ned (tillfälligt) så kommer nu ett förslag på certifiering av grisuppfödare. Allt detta har blivit möjligt tack vare djurrättsalliansen. Civil olydnad när den är som bäst!

Djurrättsalliansens hemsida

8 kommentarer:

J.L. sa...

Blir ingen skinkar för vår familj i år. Rekommenderar er andra att göra likadant - dvs. avstå!

Anonym sa...

Inte hemma hos oss heller. Ska fira jul hos vegetarianer och räknar med en värvningskampanj från deras sida... God Jul!/ BL

Anonym sa...

Jag ska äta julskinka. Min far är grisbonde.

/Johan

Walle sa...

När jag pluggade på Journalisthögskolan så pratade vi om tajming i publicering. Vår lärare frågade oss då: "Vad kan vi alltid läsa om lagom till jul?". Vi försökte med: mat, snöbrist, konsumtionsartiklar osv osv men svaret var (iaf för honom) självklart - vi får veta hur grisarna har det. Så rätt karln hade!

Nu har vi svenskar varit så bra på att credda oss själva (vilket ju är en gren vi överlag är rätt bra på) vad gäller vår djurskyddslagstiftning och djurhållning. När nu Ryssarna stoppar köttimport från Sverige pga av missförhållanden så är det dags att vakna upp och lukta på kaffet.

Walle sa...

Jag ska för övrigt också äta julskinka - KRAV-märkt alternativt från Torsten och Lena Anderssons gård.

Anonym sa...

Jag vet inte om du kan få några grisar från far. Eftersom troligen han också haft djurrättsaktivister som brutit sig in i hans stall riskerar de ha tillfört smitta så nu måste alla djuren först kontrolleras. I värsta fall är det risk för att alla måste slaktas i förtid eller avlivas.

Kunde inte de där aktivisterna brutit sig in på ålderdomshem eller i familjer där föräldrarna missbrukar (lagom till julsupen)?
Under ett års tid skulle det nog gå och hitta missförhållande lite överallt.

/Johan

Anonym sa...

"Ett exempel på en missvisande bild är tagen på en gård i Uppland, säger Bergman.

- Det påstås vara en gris som har en böld, men det är alltså testiklarna på en galt."

/Johan

Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu