05 juli 2007

Dödssäker rulle



Quentin Tarantino är en filmhantverkare med en fingertoppskänsla som heter duga. När han nu vill hylla 60 och 70-talets biljaktsfilmer med att själv göra en biljaktsfilm med massor av våld (som vanligt) så gör han det självklart på ett perfektionistiskt sätt.

Filmen är ganska långsam men oerhört stämningsfull, vilket är lite av Tarantinos signum som filmskapare. Att med hjälp av mycket väl vald musik och rätt skådespelare (inte nödvändigtvis de största stjärnorna) skapa en känsla hos betraktaren som innebär att man sitter och lyssnar på dialogen som är rapp och taktfull. Kurt Russel är mycket rolig i sin roll och känns helt rätt som Stuntman Mike. Tarantino driver med genren samtidigt som han hyllar den.

Tarantinos kvinnor porträtteras ena sekunden som sexiga våp med inte allt för mycket hjärna, för att sedan få vara filmens starkaste karaktärer med våld som sitt vapen mot de dumma männen. Det sistnämnda har han tidigare gjort med bravur i bl a Kill Bill 1 & 2 och det behärskar han återigen bra i denna rulle. Filmen har dock ett par problem. Dessa är filmens emellanåt allt för låga tempo och dess transportsträckor mellan de mest minnesvärda scenerna (för såna finns det dock en hel del ut av).

Detta är inte någon av Tarantinos bästa filmer, men dock helt klart sevärd. Och framförallt är det ett filmhantverk som heter duga!

1 kommentar:

Fisso sa...

Gillade också denna rulle! Inte hans bästa kanske men otroligt cool!