17 december 2009

När det blev OK att slå ett barn ...

Just nu pågår något intressant i mörkaste Småland. Det jag tänker på är efterspelet till den misshandel som 70-åriga Ronald begick i somras då han gav en 13 årig pojke en örfil. Det hela hade föregåtts av att pojken hade kallat Ronald för "gubbjävel" och inte heller lyssnat då han blivit tillsagd att han inte fick cykla bland picknickborden vid Värnamo Folkets Park, där Ronald arbetar ideelt.

Just nu vallfärdar pensionörer till Jönköping för att demonstrera mot åtalet som väckts mot Ronald och samtidigt följa rättegången. På Aftonbladets nätsajt har en omröstning engagerat rekordmånga och just i skrivande stund har 195708 personer(!!!) röstat på frågan som forumlerades så här "Vad tycker du om Ronalds agerande?". Och resultatet har fått mig att bokstavligt talat nästan ramla baklänges! Hela 83% (motsvarar drygt 160 000 personer av de som röstat) tycker att det är "Helt rätt!". Detta gör mig upprörd då vi helt plötsligt tycker att det är OK att använda våld mot barn då de inte gör som de blir tillsagda. Även tidningars och annan medias rapportering gällande händelsen vinklas, i mina ögon, en del till fördel för den "gamle" Ronald.

- Det är aldrig OK att slå ett barn oavsett om man är 70 + eller ej
- Det är aldrig OK att slå ett barn oavsett om han är en ligist eller ej
- Det är aldrig OK att legitimera våld som maktmedel för annat än i nödvärn

2 kommentarer:

Unknown sa...

"Vallfärdar"? Hur tusan har de råd med det med en borgerlig regering... Klyschan "det går inte att lära en gammal hund att sitta" är oerhört passande här. Det var de facto först för 30 år sedan ett aga-förbud infördes i Sve. Dvs när Ragnar, Gunnar etc hade vant sig vid att slå sina kids

Anonym sa...

Fenomenet är egentligen inte konstigt. En generation som av sed uppförde sig hövligt mot de äldre som idag blir kallade för okvädesord av de yngre.

Jag vill nog avvakta den rättspsykiatriska undersökningen av den misstänkte innan jag går in på detaljer.

/Johan