29 september 2008

Ett evigt ögonblick



Jan Troell har länge varit en av mina favoritregissörer och jag placerar hans filmer om utvandrarna som självklara klassiker inom svensk film. De filmerna fick totalt sex Oscar-nomineringar och nu har även Jans nya film Maria Larssons eviga ögonblick nominerats i klassen best foreign launguage film.

Nå, kan den 77-årige regissören fortfarande sitt hantverk? Svaret på den frågan blir ett rungande ja! Dennes nya film Maria Larssons eviga ögonblick imponerar på många plan och känns väldigt genuin. Särskilt tre "saker" sticker ut lite extra och dessa är:

- Mikael Persbrandt, denna mycket ojämna skådespelare är helt jävla briliant i rollen som den charmerande, men opålitlige Sigfried. Hans närvaro och mimik är fantastisk. Underbart att se Persbrandts skådespeleri i annat än i dussundeckare och TV4-teveserier.

- Maria Heiskanen, agerar med en oerhörd trovärdighet i huvudrollen som Maria Larsson. Att vi inte fått se mer av henne i svensk film är ett stort frågetecken för mig.

- Fotot, som vanligt är Jan Troell ett geni när det kommer till färgsättning och foto. Filmen är perfekt ur ett fototekniskt perspektiv.

Överlag en bra film som når en på djupet och sitter kvar när man lämnar biofotöljen. Alla kanske inte uppskattar det långsamma tempot, eller de något teatrala miljöerna. I mina ögon är detta det bästa Troell gjort på 35 år. Se den!

Inga kommentarer: