17 januari 2008

Mönster i samhället

Såg Uppdrag granskning igår då man bland annat tog upp den organiserade brottsligheten (intervju med Original Gangsters ledare) samt att man följde upp reportaget man gjort om att svenska storföretag använder mutor för att kunna exportera produkter.

Det som slog mig i programmet var att det är samma mönster som styr kriminella handlingar, även om skillnaden kan tyckas vara stor mellan OG och dessa direktörer som sitter i svenska storbolag och godkänner brottslighet såsom mutor.

Pengar och makt är det som styr "marknaden" oavsett om det handlar om Ericsson eller Bandidos. Man underminerar samhället och använder svaga delar av samhällets struktur för att gagna sina egna intressen. Vilket är då värst? Att Original Gangsters driver in pengar med hjälp av våld eller att Bofors smugglar vapen till fattiga länder som sedan i sin tur i många fall används för att hålla månniskor i schack (läs: skräck).

Allmänheten skulle nog säga att de kriminella gängen är värre för samhället. Eller som en kollega till mig på jobbet sa i morse (hon hade också sett gårdagens Uppdrag granskning). "Men mutor förekommer ju överallt, det är väl inget nytt det där. Vi måste ju spela med på de spelregler som marknaden har, annars kan vi glömma att få några storordrar till svenska företag."

Alla vill vara något, ha makt, dock använder vi olika medel. Eller för att uttrycka det tydligare kan jag citera den 14 åriga pojekn i Bergsjön som intervjuvades i gårdagens program när frågan om varför det är viktigt att tillhöra kriminella gäng. "Man vill ha skydd, och respekt. Makt helt enkelt." Så enkelt är det kanske, för såväl direktör som hos en 14-årig invandrargrabb från en av Göteborgs förorter.

Inga kommentarer: