24 augusti 2009

Israel – en vacklande demokrati

Man kan fråga sig hur stabil en demokrati är när man går in och ifrågasätter en annan demokratis yttrandefrihet utan att själv uppvisa någon. Men detta händer just nu när Israel begär att Sveriges regering ska gå in och fördöma Aftonbladets artikel om Israeliska soldater och påstådd organhandel som publicerades i förra veckan. Aftonbladet i sin tur har nu ett extra stort ansvar att följa upp sin artikel med bevis, men detta är dock ett helt annat ämne än frågan kring den svenska yttrandefriheten som Israel nu ger sig på.

Igår kom information från Israels regerig att man från och med nu skulle kräva att samtliga svenska journalister som vill verka i landet skulle genomgå en prövning där samtligt material man skrivit om Israel tidigare skulle godkännas!?! Detta beteende är samma beteende som uppvisades i Sovjet under det kalla kriget. Israel är, precis som Sovjet var, en propagandastat som vill tillrättalägga det som skrivs om landet och detta är inget som hör en demokrati till och det verkar Israel idag ha insett och har därför tagit tillbaka den information man gick ut med igår. Israel är som sagt en demokrati, och kanske är det dags för Israel att börja bete sig som en sådan när det kommer till press- och yttrandefrihet OCH inom det så länge förbisedda området mänskliga rättigheter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Verkar helt handla om att vilja flytta fokus i stället för att bemöta själva frågan om organhandel. Upprörande upprördhet./BL