25 juli 2009

För jävla dumt påfund

Idag kommer uppgifter om att två av tre barnkirurger uppger att de inte vill utföra omskärelse på små pojkar och hela 12 av 21 vårdregioner/landsting vägrar att utföra omskärelse på så kallade icke medicinska grunder. Min reaktion på dessa uppgifter är en känsla av hoppfullhet. För varför i helvete ska man skära bort delar av det manliga könsorganet i religionens namn!?! För det är inget annat det handlar om. Förhuden, som är den del som till stor del avlägsnas vid manlig omskärelse har en funktion och den funktionen är att skydda snoppens ollon.

Socialstyrelsen menar dock att dessa barnkirurger har en skyldighet att utföra dessa stympningar(ingreppet ska erbjudas i alla landsting). Man hänvisar till att ett förbud skulle inskränka på religionsfriheten. Kanske bör vi tillåta kvinnomisshandel, barnarbete och slavarbete i religionens namn ... Mitt fråd till majoriteten av Sveriges barnkirurger är: STÅ PÅ ER och låt humanismen styra.

8 kommentarer:

Walle sa...

En sak att beakta är dock att dessa ingrepp redan idag genomförs, fast då av hobbydoktorer med många gånger bristfällig kompetens och hygien. Det är det som är problemet med ett landstingsförbud. Alla stackars pojkar som får infektioner och i vissa fall men för livet till följd av att operationerna inte genomförts korrekt.

Vi ser vad som händer när man förbjuder abort - många tar saken i egna händer (om ni ursäktar uttrycket) med katastrofala följder.

Jag tycker all omskärelse är vansinnig men räds effekterna av att skjuta problemet "under jord".

Borv sa...

Håller med dig och visst är det oerhört tragiskt att hobbydoktorer och "präster" eller "heliga män" utför dessa övergrepp och självfallet skulle dessa små pojkar löpa mindre risker för infektioner, mm om det utfördes av medicinskt utbildad personal. Faktum kvarstår lik förbannat och det är precis lika oförsvarbart att göra dessa ingrepp i guds namn, oavsett vem som genomför dem, på dessa små värnlösa människobarn.

Det mest rättvisa skulle självklart vara om pojken själv fick välja huruvida han vill ha kvar hela sin penis dagen då han fyller 18 år och då aktivt kunna välja hur han vill att sin kropp ska se ut oavsett om det är i Guds eller någon annans namn.

Henke B sa...

Amen to that.

Henke B sa...

Är de omskärelser som hobbydoktorer utför lagliga eller olagliga?

Borv sa...

Då det anses vara ett medicinskt ingrepp så krävs sannerligen någon form av licens (läkarlicens?).

Walle sa...

De förekommer både lagliga (med tillstånd) och olagliga hobbydoktorer Pinnen.

Borv sa...

De som har tillstånd måste väl ändå ha någon form av medicinsk bakgrund eller? Annars är det ännu värre än jag anade!!! Men jag skulle inte bli förvånad om så inte var fallet i just denna fråga ...

Fisso sa...

Håller med!